icon

Vingsted Sø

******
(1 vurdering)
Vingsted Sø
Vingsted Sø, , Vingsted
7182 Bredsten

Beskrivelse

Vingsted Sø ligger mellem Bredsten og Ødsted på kanten af Vejle Ådal. Den 6 hektar store sø er en af landets 25 søer og moser fra jernalderen, der går under betegnelsen ”våbenoffermoser”. Ofringerne af de store mængder af kostbare våben og udstyr i søer og moser, tolkes som krigsbytteofringer efter slagne invasionshære fra det sydlige Norge og området omkring Göteborg. Mange af fundene er dog produceret i romerriget - måske købt hos romerske våbenhandlere eller erobret fra romere. Det iltfrie dynd har bevaret fundene helt eller delvist. 

Alt tyder på at fundene i Vingsted Sø, der hører til en af landets små våbenoffermoser, stammer fra én stor ofring omkring år 250 e.Kr. En del af offerceremonierne bestod i at ødelægge offergaverne, ved Vingsted Sø har man brændt dem.  Fundene i Vingsted Sø blev gjort i 1856 i forbindelse med tørvegravning.

Fundene består bl.a. af ca. 150 stikvåben, samt spyd- og lansespidser, skjoldbukler, spænder, beslag og hesteudrustning af bronze og sølv. Genstandene er opbevaret på Nationalmuseet. 

Ved søen står dunhammere, pilebuske og Danmarks giftigste plante, gifttyde. I søen lever gedder, aborrer og skaller, ligesom det er en fin yngleplads for skrubtudser. 

I søens østende ses to kopier af gudestøtter fundet i moser i jernalderen. De forestiller vaneguderne, Njord og Nerthus. Figurerne indgår som en del af jernalderaktiviteterne ved Vingsted Jernaldermiljø. 

Vingsted Jernaldermiljø og Vingsted Historiske Værksted er et undervisnings- og kulturaktivitetssted for skoler og grupper. Jernaldermiljøet består bl.a. af en række rekonstruerede jernaldergårde med tilhørende værkstedshuse. Området må gerne besøges, blot man tager hensyn til eventuelle aktiviteter på stedet. 

I området ligger også Vingstedcentret med bl.a. overnatningsmulighed og en primitiv lejrplads.

Afmærkede stier fører rundt i området.

Kilde: visitdenmark.dk
Læs mere


Der er ingen billeder i galleriet
Der er ingen videoer i galleriet
Du skal vente 30 sekunder før du kan skrive igen.
Hvad synes du om "Vingsted Sø" ?

Amalie.m.nielsen
1 Funpoint
******
05. maj 2014 10:57
Hammer god sø
Funview
Havnegade 29
DK-5000 Odense C
Email: mail@funview.dk
CVR: 25993888
Hvad er Funview?
På Funview kan du finde alt inden for bl.a. film, kunst, teater, caféer og seværdigheder og læse hvad andre brugere mener om det. Desuden kan du oprette en Funagent som informerer dig om når der kommer arrangementer som har din interesse! Som virksomhed eller arrangør kan du gratis tilføje arrangementer samt tilkøbe ekstra profilering hvis du virkelig skal ses.
Kort og godt:
  • Find kultur og underholdning
  • Læs og skriv brugeranmeldelser
  • Opret en Funagent
  • Tilføj indhold og vind præmier